En workshop som jag alltid uppskattar på mässan är gemmologernas träff. I år var temat olika behandlingar man kan göra för att förbättra en stens utseende.

Det är tokigt vad man får göra med en sten och ändå kalla den äkta. Den är ju i och för sig äkta men jag gillar inte tanken på att borra bort orenheter och sprickor, bara för att glasfylla dem och på så sätt få en “finare” sten.
Nu är jag kanske lite ofin som säger det här, men det är väldigt vanligt i USA att man bara bryr sig om caraten på stenen och vill ha en stor sten. Sedan kan den mer eller mindre se ut som grus.

Stor är inte alltid bättre. Jag tycker man inte ska tumma på kvalitén. Det brukar löna sig i längden. Du vill inte ha en dimmig, dassig sten. En diamant ska gnistra!

Vanligare behandlingar är bestrålning eller uppvärmning och det känns kanske något mer accepterat, men kan vara oerhört jobbigt för guldsmeden som ska storleksändra en ring där stenen helt plötsligt går från gul citrin till lila ametist.

Den alltid lika underhållande och informative Björn Carlsson.

Det hela gick till så att vi delade in oss i grupper och var grupp fick fem stenar, luppar, pincetter och en refraktometer. Det är ett mycket fiffigt redskap när man ska bestämma vilken sten man har framför sig. Detta genom stenens brytningsindex.

Kanske det bästa redskapet för en gemmolog.

När stensorten var bestämd, kunde vi granska stenarna med lupp för att se glasfyllnader, spår av bubblor och flashar m.m.
Det är verkligen inte helt lätt och man lurar gärna sig själv när man sitter där.

Desto större anledning att inte luras köpa en sten på internet som visar sig vara nåt helt annat än vad du trodde.
Vänd dig till en duktig gemmolog istället!