Det är hög tid att avlägga rapport från helgens mässa i Stockholm – Precious 2011.
Jag åkte upp tidigt på lördagen tillsammans med Jenny och vi var där strax innan de öppnade dörrarna.

Det är alltid lite spännande att se vad som erbjuds besökarna i entréns tävlingsmonter. I år skulle man para ihop rätt röd ädelsten, med rätt namn. Inte helt lätt när man inte får använda lupp och andra gemmologiverktyg. Hur skiljer man egentligen på en äkta rubin och en syntetisk rubin? Det hade Sveriges Gemmologiska Riksförening en workshop om. Det är alltid lika trevligt att göra något på mässan. Till min stora förtjusning, gick det bra att särskilja stenarna. Lite av mina gemmologikunskaper satt alltså kvar. Tack!

Till en början bländas man av allt ihop, även om man har varit på mässa åtskilliga gånger förrut. Det bara funkar så för mig. Efter ett tag blir man blassé och lite mässtrött. Jag brukar kalla det för post-mässdepression. Det är då man inser att de unga, lovande och mycket kreativa och något blåögda designers och guldsmeder, kommer få det hårt. Branschen är inte lätt att tas med.

Butiker vill inte köpa in något som de inte kan sälja med god marginal. Det innebär ofta utlandsproducerade billiga varor. De svensktillverkade varorna, där det finns en guldsmed som verkligen vill kunna leva på det han eller hon gör, vill ha mer betalt av butiken för att sälja sina smycken dit. Du som slutkund är inte intresserad av att betala hur mycket som helst (undantagen heter varumärke), alltså kan inte butiken lägga på sina önskade procent. Då tar de hellre in billiga massproducerade smycken, (läs: skräp, ja det kanske är lite hårt sagt) som de kan sälja med god vinst.

Då kan den unga designern välja att vända sig utomland och låta tillverka sina smycken där, långt bort ifrån sina drömmar om svenskt hantverk och genuina produkter.
Priset blir lägre och då kanske butiken kan tänka sig att ta in dina varor.

Kanske kan den unga designern komma runt problemet, genom att sälja sina mycken i en egen webshop eller butik/showroom. Då slipper han/hon ju också att dela med sig av kakan till återförsäljare. Enda nackdelen är att man inte kan nå ut till fler kunder, vilket man hade gjort med en rad återförsäljare runt om i landet.

Jag förstår att butikerna också måste leva. Det är snuskigt dyrt att driva en butik idag.
Försökringsbolagen kräver massiva paket med larmsystem och övervakning. Det ska vara specialgjorda pansarglas, inbrottsäkra kassaskåp och röklarm. Dessutom ska man ha personal, ingen bör vara ensam i butiken, för rånrisken är alltid hög.
De största varumärkesjättarna kräver stora inköp för att du ska kunna bli återförsäljare. Du binder upp ditt kapital och med några sådana jättar, blir det snabbt mycket pengar.

På nåt sätt ska alla samsas i denna smyckes-symbios.
Alla är giriga och håller på sitt. Jag med 🙂

När den mycket lätta depressionen så släppt, kan man åter njuta av mässan och försöka analysera den.
Guldets prisraket, gör att fler satsar på silverkollektioner och även andra material.
När det kommer till Laila Bagges blingbling Rock by Sweden, får jag rysningar. Jag förstår inte denna förkärlek till döskallar. Jag förstår inte heller att folk verkar vara beredda att betala 2995:- för ett halsband, gjort i rodiumplätterad koppar med swarovski kristaller på, där stenarna enligt hörsägen lossnar rätt kvickt…

Är det bara jag som tycker det är aningen fel att släppa in vad som helst på mässorna? Är det därför antalet utställare och besökare blir färre?
En åtgärd som tagits för att hindra mässan från att bli mer utvattnad, är att den numera bara ska vara en gång per år och inte två som tidigare. Ett klokt val. Det hade varit ett ännu klokare val, om man valt att koncentrera sig på våren istället för på hösten.

Mitt bland allt krafs finns det trots allt bra saker. Bengt Hallberg Guldsmeds AB, presenterade en ny kollektion magnifika ringar, designade av Olle Hallberg. Rejäla ringar med vackert slipade stenar, som hade det lilla extra i form av fantasifull slipning på undersidan av stenen. Trenderna från Basels smyckemässa, tar sig verkligen sakteliga till Sverige. För en 7-8 år sedan kunde man se dessa effektfulla slipningar som ger stenen ytterligare liv, nere i Schweiz. Jag är förtjust att det äntligen har skett och att någon vågar! Deras Vanity-kollektion gör ingen besviken. Det är färgglada glittrande stenar och gedigna fattningar som gäller.

När vi ändå talar om lyx, bör man nämna Les Pavés. Där finner du också blingbling, men den rätta sortens glitter.

Maria Montazamis väsk- och smyckekollektion visades också upp. Den montern var verkligen dekorerad så att vi skulle känna igen vår favorit bland Hollywoodfruarna. Istället för bjudgodis, hade de ostkrokar.

VJ since 1890 visade upp en ny kollektion – Hanna Maria, baserad på stålkedjor i olika kombinationer. Nytänkande och fräckt. Hanna Mårtensson stod bakom designen. En trevlig och rolig tjej!


Sägen visade upp finporslinet och jag älskar ju porslin. Speciellt det tjusiga designporslinet från Gustavsberg och Rörstrands.

I Gemmas monter stannade vi upp och jag köpte något som jag suktat efter en längre tid: en tahitipärla. En alldeles ljuvlig liten läckerbit. Det är dags att unna sig själv lite lyx och fina pärlor är jag svag för. Vad det blir? Ett hänge i guld och diamanter.
Även Jenny köpte något extra fint till sig själv – en stor rådiamant, som numera sitter infattad i en vitguldsring. Stiligt!

Mässan var något strörre än tidigare år och anledningen var att klockdelen var betydligt mer omfattande. Just klockor intresserar mig inte så väldeliga, så den delen gick vi igenom snabbt och bara en gång.